Financieel Goed Geregeld

Regel uw financiën goed

Duidelijk stappenplan voor een koerier auto verzekeren

autoverzekering koerier

Een koerier auto verzekeren is uiteraard in Nederland net als in de andere Europese landen een verplichting. Dit gezegd hebbende kan dit tegenwoordig wel behoorlijk wat voeten in de aarde hebben. Dit is het gevolg van het feit dat koerier auto’s in de praktijk vaak geconfronteerd worden met behoorlijk veel schadegevallen. Dat is uiteraard deels het gevolg van het feit dat ze ongelofelijk veel kilometers op jaarbasis dient af te leggen. Ben jij ook eigenaar van een koerier auto bedrijf en wil je graag een geschikte verzekering afsluiten? Hou dan rekening met onderstaand stappenplan!

Stap 1: Hoe wil je graag je koerier auto verzekeren?

De eerste vraag die moet worden gesteld met betrekking tot het afsluiten van een koerier autoverzekering heeft te maken met het soort verzekering die je graag wenst af te sluiten. Wat dit betreft maken we dan ook in de praktijk een onderscheid tussen meerdere mogelijkheden, namelijk:

  1. Een WA-verzekering;
  2. Een beperkt cascoverzekering;
  3. Een volledige cascoverzekering; 

De eerste verzekering is de meest voordelige, maar bevat ook de minste dekkingen. Je koerier auto verzekeren op die manier zorgt er namelijk in de praktijk voor dat er enkel en alleen een dekking wordt geboden voor schade die wordt veroorzaakt ten opzichte van derden. De schade die aan de eigen koerier auto wordt veroorzaakt zal dus met andere woorden nooit worden vergoed. 

Omwille van het risico dat verzekeraars lopen bij het verzekeren van een koerier auto is het zo dat de WA-verzekering in het merendeel van de gevallen als de meest toegankelijke wordt bestempeld. Wanneer je dus met andere woorden tegen zo weinig mogelijk obstakels wenst aan te lopen is het in principe altijd de beste keuze om voor dit type van koerier autoverzekering te kiezen. 

Wanneer kiezen voor een meer uitgebreide verzekering?

De standaard WA-verzekering blijkt dus de populairste mogelijkheid te zijn voor wat een koerier auto verzekeren betreft. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat in de praktijk vaak blijkt dat deze verzekering niet voldoende is voor menig aantal koeriersbedrijven. Zij kiezen er namelijk voor om gloednieuwe auto’s aan te kopen die bovendien ook nog eens heel wat kilometers moeten afleggen. Omwille van deze reden wordt er eigenlijk vooral gekeken in de richting van het afsluiten van een volledige cascoverzekering. Dat is zeker een mogelijkheid, alleen dien je er wel rekening mee te houden dat je hiervoor behoorlijke kosten zal moeten betalen. 

Stap 2: Welk eigen risico is voor jou de beste keuze?

Eén van de verschillende aandachtspunten voor wat een koerier auto verzekeren betreft heeft te maken met het eigen risico dat van toepassing is. De kans is groot dat veel bedrijven die dit lezen nu een beetje vreemd opkijken. Dit is het gevolg van het feit dat velen denken dat het eigen risico eigenlijk is vastgesteld en er dus met andere woorden niets aan kan worden veranderd. Dat is zeker niet correct, integendeel. Het is binnen bepaalde grenzen dan ook wel degelijk mogelijk om het eigen risico van je verzekering aan te laten passen. Waarom zou je dat nu echter willen doen? Dit betekent toch dat je bij een schadegeval meer uit de eigen portefeuille moet betalen? Dat klopt. Alleen is het wel meteen ook zo dat je op deze manier de periodieke premie kan drukken. 

Heel wat mensen nemen gewoon genoegen met het standaard eigen risico dat wordt aangerekend. Dit is ook het geval bij een koerier auto verzekeren. Soms kan dit een goede keuze zijn, maar in het merendeel van de gevallen is dat helemaal niet zo. Het is dan ook wellicht een veel betere keuze om het eigen risico af te stemmen op je persoonlijke voorkeur. Wil je bijvoorbeeld bij een schadegeval gerust wat meer zelf moeten betalen aan eigen risico zolang dit maar de periodieke verzekeringspremie naar omlaag haalt? Dan is dat perfect mogelijk. Zonder veel schadegevallen is het op deze manier perfect mogelijk om de prijs van je koerier autoverzekering te drukken.

Stap 3: Voer een vergelijking uit voor je koerier autoverzekering

Een koerier auto verzekeren doe je ook niet zonder even een objectieve vergelijking uit te voeren. Op het eerste zicht kan de verzekering die jij hebt gevonden misschien wel de interessantste zijn, maar wanneer je even verder gaat kijken kan je plots tot een compleet andere conclusie komen. Dit niet alleen voor wat de inhoud van de verzekering betreft, maar ook zeker voor wat het prijskaartje betreft. Het uitvoeren van een objectieve vergelijking zorgt er dan ook altijd voor dat je op het einde van de rit een aanzienlijk interessante verzekering voor je koerier auto kan afsluiten.

Voordat je overgaat tot een koerier auto verzekeren is het dus altijd een interessante keuze om een vergelijking uit te voeren. Dit is op verschillende manieren mogelijk. Je kan er in eerste instantie voor kiezen om dit te doen op de website van een verzekeraar. Dit kan een interessante mogelijkheid zijn, niet in het minst omdat je wellicht reeds vertrouwd bent met de website en de partij in kwestie. Anderzijds is het echter zo dat de uitkomst van zo’n vergelijking nooit helemaal honderd procent objectief is. Wil je dat graag wil hebben? Dan kan het mogelijks interessanter zijn om een vergelijking uit te voeren op één van de objectieve vergelijkingssites die op het internet zijn terug te vinden.

Stap 4: Let op eventuele bijzondere voorwaarden

Tot slot is het bij een koeriersverzekering ook altijd van belang om even aandacht te besteden aan de mogelijke bijzondere voorwaarden die er aan het afsluiten van de verzekering verbonden zijn. Het risico dat verzekeraars lopen met de koerier autoverzekering moet namelijk in de praktijk veelal worden gecompenseerd. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het vragen van een extra hoge premie of door het vragen van een bepaalde waarborg. Hou er tot slot ook rekening mee dat er net als bij de gewone autoverzekering ook bij de koerier autoverzekering sprake kan zijn van eventuele aanvullende dekkingen die kunnen worden afgesloten. Ook dit is een niet onbelangrijk aspect waar je zeker en vast de nodige aandacht aan zal willen schenken.