Financieel Goed Geregeld

Regel uw financiën goed

18 jaar en net een auto? Dan wordt het tijd voor een verzekering!

Ben je eindelijk over de grens van 18 heen en heb je je rijbewijs al in je pocket zitten? Gefeliciteerd! Dan wil je misschien ook wel een leuk autootje erbij? Belangrijk is wel om, vooral als je net bent begonnen met rijden, een autoverzekering af te sluiten. Zelfs wanneer een autoverzekering voor jongeren soms nog wel eens duurder uit kan pakken.

Ja, inderdaad. Duurder. Het is namelijk meerdere malen bewezen dat jongeren tot 25 jaar meer schade rijden dan bestuurders van boven deze leeftijdsgroep. Jongeren tot 25 jaar behoren bij veel verzekeraars dan ook tot de risicogroep, waardoor deze een extra opslag betalen op de gewoonlijke prijzen, wat zo nu en dan zelfs kan uitkomen op dubbele bedragen in vergelijking tot de 30 plussers. En natuurlijk, we kunnen dit allemaal heel oneerlijk vinden en er niet aan willen beginnen, maar toch kan het je in de toekomst veel meer kosten schelen dan wanneer je geen verzekering had afgesloten. Dit komt omdat je al vroeg begint met schadevrije jaren opbouwen. Wel kunnen we natuurlijk altijd kijken naar de goedkoopste manier om een autoverzekering af te sluiten! 

Ga niet altijd voor de grootste auto

Tuurlijk, we willen allemaal de meest snelle en grote auto, maar wist je dat de keuze voor je auto al een groot verschil kan maken in de kosten van je verzekering? Je betaalt uiteindelijk namelijk meer premie voor een auto met een groter vermogen. Een kleinere, misschien tweedehands auto die al wat kilometers op de teller heeft staan, is in dit geval een betere optie. Die grotere auto kunnen we altijd later in ons leven nog aanschaffen! 

Het opbouwen van schadevrije jaren

Veel jongeren denken slim af te zijn door de verzekering op naam van hun vader, moeder of misschien wel oudere broer of zus te laten zetten, zodat er een lagere premie betaald wordt. Uiteindelijk werkt dit in de toekomst juist tegen je. Je bouwt dan zelf namelijk geen schadevrije jaren op! Mocht je in de toekomst, wanneer je over de grens van 25 jaar bent gekomen, een andere auto op eigen naam willen laten zetten, dan moet je alsnog meer premie betalen aangezien je geen bewijs voor de opgebouwde schadevrije jaren zult hebben. Begin hier dus het liefst al zo vroeg mogelijk mee! 

Heeft je auto tussendoor toch nog een kleine beschadiging opgelopen? Betaal deze dan het liefste zelf om negatieve schadevrije jaren te voorkomen.

18 jaar en autoverzekering afsluiten

Wist je dat je, in tegenstelling tot een gewone autoverzekering, bij een WA autoverzekering geen eigen risico betaalt? Dit klinkt in eerste instantie misschien goed, maar toch moet je hier niet meteen een te positief beeld over krijgen. De reden waarom je bij een WA autoverzekering geen eigen risico betaalt, is omdat een WA autoverzekering geen schade aan je eigen auto vergoedt. Oftewel; De dekking van een WA autoverzekering is beperkt tot enkel schade die je toebrengt aan anderen. Hierdoor betaal je geen eigen risico, omdat je zelf (aan je eigen auto) geen schade vergoed krijgt.

Het is dus belangrijk van tevoren eens goed onderzoek te doen naar de keuze voor een autoverzekering. Online zijn hier veel handige tools en vergelijkingswebsites voor te vinden die je kunnen helpen een inzicht te geven in welke verzekering het beste bij je past!