Financieel Goed Geregeld

Regel uw financiën goed

Lenen kan op verschillende manieren

En dan houd je auto er mee op. Dan is je dak lek en dan gaan de wasmachine en de vaatwasser tegelijk stuk. Een blik op je bankrekening en je weet: dat wordt lenen. Gelukkig kun je in ons land op een goede en betrouwbare manier lenen. Er zijn verschillende leenvormen en die hebben allemaal zo hun voor- en nadelen. 

Zet de afspraken met familie en vrienden op papier

Heb je geen geld maar moet je wel een investering plegen, dan rest eigenlijk niets anders dan het lenen van geld. Het is niet verstandig om daarvoor je heil te zoeken bij vrienden of familie. Vaak willen die je best helpen, maar weeg goed af of dat wel zo verstandig is. Vaak eindigt dat namelijk in ruzie, omdat dergelijke leningen zonder dat er iets op papier staat aangegaan worden. Zo ontstaan misverstanden en dat zorgt voor irritaties en ruzie. Mocht je dus wel met vrienden of familie in zee gaan, zet de gemaakte afspraken helder op papier. 

Mensen gebruiken ook wel een creditcard om een bepaalde investering te doen

Wat je tegenwoordig ook vaak ziet is dat mensen een creditcard gebruiken. Nadeel is echter dat je dan de volgende maand moet zorgen dat het openstaande saldo aangevuld wordt. En dat is wel een heel erg korte looptijd. Soms moet je het in dergelijke oplossingen zoeken. Zeker als het BKR negatief adviseert over jouw leningaanvraag. En hoewel de banken zelf bepalen of ze een lening met je aangaan, volgen banken vaak het advies van het BKR.

Rentepercentage blijft gedurende de looptijd steeds gelijk

Is de BKR positief, dan kun je kiezen voor een persoonlijke lening of voor een doorlopend krediet als je wilt lenen. Voor beide leenvormen is wel iets te zeggen. Ben jij iemand die van duidelijkheid houdt en niet graag verrast wordt? Dan is een persoonlijke lening ongetwijfeld de beste leenvorm voor jou. Door het aangaan van een persoonlijke lening weet je precies wat je elke maand betaalt aan aflossing en rente en je weet bij het aangaan van de lening precies de einddatum. Het rentepercentage blijft gedurende de looptijd van de lening steeds gelijk.

De einddatum bij het lenen staat nooit vast

Een andere vorm is zoals gesteld het doorlopend krediet. Op deze manier lenen is heel anders. Je kunt nu namelijk het al afgeloste geld steeds weer opnemen. Je betaalt maandelijks rente en aflossing, de rente betaal je uiteraard alleen over dat deel dat je opgenomen hebt. Je spreekt vooraf met de bank een kredietlimiet af en tot dat bedrag kun je geld opnemen, aflossen en dus weer opnemen. De rente is variabel en de einddatum van deze lening staat dus nooit vast. Voor mensen die van regelmaat en duidelijkheid horen is deze manier van geld lenen zeker niet geschikt. Je loopt gedurende de looptijd van de rekening steeds het risico dat de rente stijgt. Aan de andere kant kan de rente echter ook dalen. Je neemt wat dat betreft met deze leenvorm dus wel meer risico.