Financieel Goed Geregeld

Regel uw financiën goed

Scheiden met kinderen: Een advocaat inschakelen of niet?

gaat scheiden met kinderen

Ben je van plan om van je partner te scheiden, dan moet je uitgaan van een hele hoop regelwerk. Samen ga je goede afspraken moeten maken over hoe alle bezittingen worden verdeeld en wat er gaat gebeuren met het ouderschap van de kinderen. In bepaalde gevallen moet een advocaat worden ingeschakeld, al hoeft dit lang niet altijd verplicht te zijn. Om meer te weten in hoeverre het noodzakelijk is om een advocaat in te schakelen als je gaat scheiden met kinderen kan je hieronder lezen.

Een advocaat inschakelen

Tijdens de procedure van een echtscheiding is een advocaat haast onmisbaar. Gaat het om een relatie waarbij minderjarige kinderen betrokken zijn, dan is het verplicht om een advocaat in te huren tijdens de scheiding. Het inhuren van een advocaat is niet noodzakelijk als het gaat om het ontbinden van een geregistreerd partnerschap met kinderen die meerderjarig zijn. wil je gaan scheiden, dan dien je de aanvraag in te dienen bij de rechtbank via een verzoekschriftprocedure die valt onder het civiele recht. De advocaat zal namens de aanvrager het verzoekschrift indienen.

Wanneer advocaat nemen?

Je bent vrij om zelf te bepalen op welk moment je een advocaat inschakelt. Het is slim om de advocaat in te schakelen voordat je de scheiding gaat aanvragen bij de rechtbank. De advocaat kan je hierbij namelijk adviseren en aangeven wat de correcte aanpak is zodat je niets hoeft te vergeten. Heeft je ex-partner een echtscheiding aangevraagd, dan kan je zelf nog naar de advocaat stappen en vragen om advies zodat je de juiste volgende stappen kunt nemen.

Een gezamenlijke advocaat

Als je niet samen met de tegenpartij wilt zitten in de rechtbank, dan kan je een gezamenlijke advocaat nemen. Deze advocaat zal duidelijke afspraken maken tussen beide partijen over de kinderen en neutraal staan in de situatie. In naam van beide partijen zal de gezamenlijke advocaat vervolgens naar de rechtbank gaan met de echtscheidingsprocedure.

Een eigen advocaat

Gaat het contact met de tegenpartij stroef of helemaal niet? Dan kan je het beste kiezen voor het inhuren van een eigen advocaat. Je eigen advocaat zal jou als klant vertegenwoordigen tijdens de zaak en samen kijken wat er wel en niet mogelijk is als het om de kinderen gaat. Het voorstel wordt vervolgens gestuurd naar je ex-partner om na te gaan in hoeverre deze akkoord gaat of een tegenvoorstel in wil dienen. Samen wordt er gekomen tot een overeenstemming bij de rechtbank indien het niet gemakkelijk gaat om een afspraak over de kinderen te maken.

Scheiden en eigen bedrijf

Ben je ondernemer, getrouwd en beschik je over je eigen bedrijf? Dan is het verstandig om altijd een advocaat in te huren als je gaat scheiden en kinderen hebt. Zo weet je namelijk zeker dat je de juiste aanpak neemt en dat je niet voor niets kosten maakt tijdens de echtscheidingsprocedure. Geef van tevoren aan wat je wensen en behoeften zijn zodat de advocaat een duidelijk plan van aanpak op kan stellen.

Tip: Van Houten Mediation