Financiële gevolgen van een scheiding
Het kan zo niet langer. Jullie hebben het moeilijke gesprek gehad. Samen hebben jullie besloten om uit elkaar te gaan. Een scheiding kan veel spanningen met zich meenemen. Zo is het emotioneel zwaar, maar kan het ook financieel of juridisch veel spanningen met zich meebrengen. Jullie moeten veel regelen en afspraken maken. Over het huis, de bezittingen, pensioen etc. Er komt een hoop bij kijken bij een scheiding. Het kan zijn dat jij en je partner er niet uitkomen. Dan kunnen jullie ervoor kiezen om een scheidingsbemiddelaar te nemen. Een scheidingsbemiddelaar kan jullie verder helpen met de emotionele, financiële en juridische zaken die bij een scheiding komt kijken. Een mediator zou jullie kunnen helpen met de volgende punten;
Financiële overzicht
Het is erg belangrijk dat je tijdens een scheiding een overzicht maakt van alle bezittingen die jullie samen hebben. Deze moeten bij een scheiding verdeeld worden. Bij een financiële overzicht moet je denken aan spaarrekeningen, huis, pensioen, hypotheek, schulden etc. Het is belangrijk om alles in kaart te brengen. Een scheidingsmediator zou jullie hierbij kunnen helpen. Een bemiddelaar brengt alle gezamenlijke bezittingen in kaart, daarna kijkt de scheidingsbemiddelaar naar een eerlijke verdeling van alle bezittingen.
Kinderalimentatie
Hebben jullie samen kinderen? Dan kan het zijn dat één van jullie kinderalimentatie moet betalen aan de ander. Allereerst ben je verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hier maak je afspraken met je partner over de opvoeding van je kind. Hier wordt gekeken naar hoeveel geld er nodig is voor de opvoeding van het kind. Het uitgangspunt hiervan is de levensstandaard tijdens het huwelijk. Er wordt eerst gekeken naar hoeveel jij en je partner nodig hebben om rond te komen en naar de inkomen van de ouders. Daarna wordt er gekeken hoeveel elke ouder moet bijdragen. Hij scheidingsmediator helpt jullie met het opstellen van een plan. Ook helpt de mediator met het bereken van de alimentatie en met het maken van afspraken.
Pensioen
Als je gaat scheiden is het belangrijk om ook je pensioen alvast goed te regelen. Het voelt misschien nog erg ver, maar het is belangrijk om dit goed te regelen. Tijdens jullie huwelijk hebben jullie samen een pensioen opgebouwd. Als je besluit om te gaan scheiden hebben jullie beide recht op de helft van dit pensioen. Tijdens de scheiding is het belangrijk dat jullie hier duidelijke afspraken over maken. Je zou hiervoor de wettelijke regeling kunnen volgen, maar als jullie een andere regeling willen kan dit natuurlijk ook. Hiervoor moet je dan wel duidelijk afspraken maken en vastleggen. Een scheidingsmediator kan hier ook bij helpen. Zij kijkt naar een eerlijke verdeling en legt de afspraken vast, zodat hier geen conflict over ontstaat.