Financieel Goed Geregeld

Regel uw financiën goed

Zonnepanelen subsidie 2023: actueel overzicht

zonnepanelen subsidie 2023

De subsidies voor zonnepanelen waren ooit niet hoger dan 650 euro. Dat is natuurlijk helemaal niets als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de btw-regeling van tegenwoordig. Er zijn bovendien ook op regionaal niveau allerlei mogelijkheden. Een overzicht van subsidies op Zonduurzaam.nl helpt je verder. Je vindt hier een beknopte samenvatting van wat op dit moment geldt. Daar kan je direct je voordeel mee doen voor jouw situatie.

Subsidies voor verschillende doelgroepen

Het hangt per doelgroep af wat er mogelijk is. Ben je een particulier met een koopwoning? Dan geldt voor jou de btw-regeling. Ben je onderdeel van een VvE? Dan zijn er geen subsidies. Dit is ook het geval voor sportverenigingen. Als MKB’er of voor grote ondernemingen gelden veel subsidies. Dit gaat om MIA, VAMIL, KIA, EIA en Zon SDE++ 2023. Die laatste subsidie geldt ook voor agrariërs. Bekijk dus altijd goed in welke situatie je het best af bent en op welke manier dat dan geldt.

Wat is lokaal mogelijk?

Het is ook goed om te bekijken wat er lokaal allemaal mogelijk is met subsidies. Kijk daarvoor zowel bij de gemeente als de provincie. In dat geval komt het overzicht van Zonduurzaam.nl dus ook goed van pas. Het is ook belangrijk om te weten dat de regelingen nog wel eens kunnen veranderen. Daarom is het ook slim om dit met regelmaat in de gaten te houden. Alleen op die manier kan je er zeker van zijn dat je alle kansen pakt die er voor je liggen op het moment dat je voor zonnepanelen kiest.

Voor wie is dit aantrekkelijk?

Wanneer je het in het licht van subsidies zet, voor wie zijn zonnepanelen dan interessant? In de eerste plaats natuurlijk voor woningbezitters. Die kunnen met de btw-regeling en de salderingsregeling veel bereiken. Het kan wel slim zijn om te kijken wat de verschillende energieleveranciers je precies te bieden hebben. Daarnaast zijn de regelingen voor ondernemers natuurlijk steeds aantrekkelijker geworden in de afgelopen tijd. Je kan bijvoorbeeld kijken naar de regelingen SDE++, MIA en VAMIL. De eerste is bovendien ook aantrekkelijk voor agrariërs. Deze regelingen worden allemaal geboden met het oog op het verduurzamen van de samenleving.