Financieel Goed Geregeld

Regel uw financiën goed

Wat kan een incasso bureau voor je betekenen?

Heb jij een eigen bedrijf en heb je een klant die maar niet betaalt? Dan kun je natuurlijk eindeloos herinneringen sturen, maar je kunt ook gewoon een incasso bureau inschakelen. Deze nemen dan namens jou contact op met de klant, waardoor jij je kunt focussen op andere zaken. Een incasso bureau kost natuurlijk geld, maar je kunt ervoor kiezen om deze kosten op jouw klant te verhalen. Het is immers niet jouw schuld dat deze niet betaalt, en dus hoef jij die kosten logischerwijs niet te betalen. Het is dan ook heel erg normaal dat er kosten aan verbonden zitten wanneer een bedrijf gedwongen wordt een incasso bureau in te schakelen. De klant weet dat in de meeste gevallen, en heeft geen andere keus dan dat gewoon te accepteren.

Wanneer schakel je een incasso bureau in?

Heel interessant natuurlijk, om te lezen over wat een incasso bureau precies doet. Maar op welk moment is het slim om ze in te schakelen? Het beste is om dit te doen nadat een klant nog steeds in gebreke blijft na het versturen van de tweede betalingsherinnering. Je kunt in zowel de eerste als de tweede herinnering een waarschuwing zetten zodat de klant weet dat er incassokosten aan verbonden zijn als ze niet betalen. Dit zorgt er in de meeste gevallen al voor dat ze daadwerkelijk betalen, maar dan weten ze bovendien wat de consequenties zijn als ze dat niet doen.

Dreigen met incassokosten

Het dreigen met incassokosten is overigens het meest effectief bij kleine bedragen. Als het bijvoorbeeld €40 kost dan zal iemand die jou een bedrag van onder de €100 verschuldigd is snel betalen. Als het bedrag echter hoger is dan €1000 dan wordt het al stukken minder interessant. Je zou in dat geval de incassokosten kunnen verhogen, tot ze in verhouding staan tot het bedrag. Vrijwel altijd is het zo dat de kosten voor het inschakelen van een incasso bureau verhaald kunnen worden op jouw klant. Het scheelt je dus kopzorgen, maar ook gedoe en tijd, en dat zonder dat het jou iets kost. Zo vallen de kosten voor een incassoprocedure in feite dus hartstikke mee, en dat zonder dat jij er iets voor hoeft te doen.

Hoe gaat een incassoprocedure in zijn werk?

Als je een incasso bureau inschakelt om jouw klant namens jou te benaderen dan moet je uiteraard de betreffende factuur uploaden in hun systeem. Je vult alle gegevens van de klant in, en zij doen de rest van het werk voor je. Het kost je vaak niet meer dan enkele minuten om dit te doen, dus dat heb je zo gepiept. Als je interesse hebt dan zou je gewoon eens een goed incassobureau kunnen benaderen en vragen naar hun werkwijze. Zij zullen je alles vertellen over hoe ze jouw klanten zullen benaderen, en wat hun methodes zijn om ervoor te zorgen dat ze de rekening betalen. Als je wilt kun je hun services direct uitproberen, dan kun je direct zien hoe goed het werkt.