Voor wie is de wbso bedoeld?
De overheid heeft verschillende fiscale regelingen vastgesteld, waaronder de wbso. Als ondernemer of instelling is het altijd de vraag van welke regelingen jij nu precies gebruik kunt maken en welke niet voor jou bedoeld zijn. Dat geldt ook voor een regeling als de wbso, wie mag daar nu precies gebruik van maken en aan welke voorwaarden moet je voldoen om hier van te kunnen profiteren? En dan is er natuurlijk ook nog de vraag hoe je van deze regeling gebruik kunt maken, kun je dit bijvoorbeeld gewoon op je belastingaangifte aangeven of moet je hiervoor een speciale aanvraag doen?
Wat is de wbso?
Het belangrijkste punt om mee te beginnen, is natuurlijk wat de wbso nu eigenlijk precies is. Dit is een regeling die bedoeld is voor alle bedrijven die zich bezighouden met innovatie. De afkorting staat namelijk voor wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk. Innovatie kan heel breed opgevat worden, denk bijvoorbeeld aan:
- het ontwikkelen van nieuwe diensten of producten
- het ontwikkelen van nieuwe productieprocessen
- het verbeteren van bestaande diensten, producten of productieprocessen
- het uitvoeren van technisch-wetenschappelijk onderzoek
Er worden vooraf geen eisen gesteld aan het soort dienst, product of productieproces waar jij je mee moet bezighouden om van de wbso gebruik te kunnen maken. Daardoor komen dus eigenlijk alle innovatieve projecten in aanmerking hiervoor! Het maakt bovendien ook niet uit wat voor soort bedrijf jij hebt. De regeling staat open voor zzp’ers en het MKB, maar ook voor nv’s en bv’s, ook als het om multinationals gaat. Publieke kennisinstellingen daarentegen kunnen over het algemeen geen gebruik maken van deze fiscale regeling. Een belangrijke voorwaarde is wel dat je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en dat er per jaar minstens 500 uur aan het project of onderzoek besteed wordt. Voldoe je daar niet aan, dan heb je geen recht op de wbso.
Aanvraag doen
Dan is natuurlijk nog de vraag hoe je nu precies gebruik kunt maken van deze regeling. Om van de wbso te kunne profiteren, moet je een aanvraag indienen bij de rijksdienst voor ondernemend Nederland, kortweg ook wel RVO genoemd. Zij beoordelen of jij voldoet aan alle voorwaarden en of je dus gebruik kunt maken van de wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk. Wordt dit goedgekeurd, dan controleert de RVO ook of jij aan de voorwaarden blijft voldoen, daarom moet je ook de uren bijhouden die in het project gestoken worden, net als de kosten die je hiervoor maakt. Er komt dus wel wat kijken bij het gebruik maken van de wbso, maar daar staat dan weer tegenover dat je een subsidie krijgt die tot tienduizenden euro’s op kan lopen! Het is daarom zeker de moeite waard om een aanvraag te doen. Wil jij de kans zo groot mogelijk maken dat jouw aanvraag aan alle eisen voldoet en goedgekeurd wordt? Dan is het goed om je door specialisten op dit gebied bij te laten staan. Het wbsoburo heeft veel ervaring met de wbso en kan jou helpen met het schrijven van de aanvraag. Zij werken op basis van no cure, no pay, dus wordt de aanvraag afgewezen, dan kost hun hulp jou niets!