Financieel Goed Geregeld

Regel uw financiën goed

Is het voor u interessant om uw hypotheek te laten oversluiten?

wanneer hypotheek oversluiten

We gaan in op de vraag wanneer het moeite waard is om een hypotheek over te sluiten. Wat zijn de kosten en andere consequenties.

wanneer hypotheek oversluiten

Wat is een hypotheek oversluiten

U sluit een hypotheek af voor een lange periode en voor een vaste rente. Dan kan de hypotheekrente gedurende die periode gaan zakken en het oversluiten van uw hypotheek de moeite waard worden. Bij het oversluiten, lost u de lopende hypotheek af en sluit u een nieuwe af. Dat laatste kan bij dezelfde hypotheekverstrekker, maar ook bij een andere.

Wanneer een hypotheek oversluiten

Het oversluiten van een hypotheek is te overwegen, als de actuele hypotheekrente flink onder die van uw lopende hypotheek zit. En misschien zijn er betere voorwaarden te krijgen. Er zitten echter wel kosten aan vast en het is dus even rekenen om te zien of oversluiten inderdaad de moeite loont. De kostenposten kunnen zijn:

  • Als u dezelfde hypotheek zou houden, dan heeft de verstrekker daarvan rente-inkomsten. Als u de hypotheek oversluit, dan verdwijnen die inkomsten. De verstrekker brengt daarom een boeterente in rekening. Die zal onder andere afhangen van de overblijvende looptijd van de hypotheek.
  • Notariskosten
  • Taxatiekosten
  • Bemiddelings- of advieskosten
  • Kosten Nationale Hypotheek Garantie

Andere aandachtspunten

Als u minder rente gaat betalen, dan kunt u minder aftrekken van de belasting. Ga alle consequenties qua belastingen na. Bij een (bank)spaarhypotheek dient u goed uit te kijken naar wat de consequenties zijn van oversluiten. Dat is redelijk complex. Als u verhuisplannen heeft, dan loont oversluiting vaak niet de moeite. Voor het geval uw huis minder waard is geworden en de hypotheek hoger is dan dat, dan is het doorgaans niet mogelijk om over te stappen naar een andere hypotheekverstrekker. Bij een aflossingsvrije hypotheek gelden vaak bijzonder voorwaarden. Pas ook op bij het veranderen van de hypotheekvorm. U wilt namelijk uw renteaftrek niet verliezen. De vraag wanneer hypotheek oversluiten heeft dus geen snel antwoord.