Wat houdt de WBSO in?
Misschien heb je er als ondernemer wel eens van gehoord: de WBSO subsidieregeling. Ben jij als ondernemer bezig met nieuwe technologie, software of de ontwikkeling van een innovatief product? Dan kan het zijn dat je voor deze regeling in aanmerking komt en dat kan fiscaal voordeel opleveren. Hier lees je meer over de WBSO.
Waar staat WBSO voor?
WBSO is de afkorting van Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. Met deze fiscale innovatieregeling ondersteunt de overheid ondernemers die zich bezig houden met onderzoeksprojecten en ontwikkelingsprojecten. Komt jouw project in aanmerking voor wbso dan kun je de kosten die jouw bedrijf maakt voor Research and Development verlagen. Een deel van de kosten kan met deze regeling namelijk vergoed worden. Dat gebeurt via je belastingaangifte.
Aan welke kosten kan ik denken?
Als ondernemer heb je veel kostenposten, zeker als je werkt aan een onderzoeks- of ontwikkelingsproject. Sommige uitgaven komen in aanmerking voor WBSO. Denk bijvoorbeeld aan de uitgaven die komen kijken bij het ontwikkelen van een prototype. Ook de loonkosten voor het Research and Development project waar je aan werkt komen in aanmerking voor WBSO. Maar niet alle uitgaven vallen onder de regeling. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vind je veel informatie hierover. Ook kun je navraag doen bij een specialist. Deze kan in kaart brengen wat de mogelijkheden zijn voor jouw onderneming en, als jouw project in aanmerking komt, je gelijk helpen met het indienen van een wbso subsidie aanvraag.
Kan ik in aanmerking komen?
Alle ondernemers kunnen in aanmerking komen voor de WBSO innovatieregeling. Het maakt dus niet uit of je een zelfstandige bent, een groot bedrijf hebt of juist een klein bedrijf runt. Natuurlijk zijn er wel voorwaarden. Voorop staat dat het onderzoeks- of ontwikkelingsproject waaraan je werkt draait om de ontwikkeling van iets dat technisch nieuw is voor jouw onderneming. Je kunt hierbij denken aan software en andere innovatieve producten, maar ook bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van een productieproces dat nieuw is. Voor technisch-wetenschappelijk onderzoek kun je eveneens WBSO aanvragen.
Hoe vraag ik WBSO aan?
Voor een aanvraag kun je terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Je doet een aanvraag altijd voor werkzaamheden die in de toekomst plaatsvinden. Vooraf dus. Je kunt de aanvraag zelf doen of uitbesteden. Een intermediair kan WBSO subsidie voor je aanvragen. Het voordeel hiervan is dat deze persoon precies weet hoe de regeling en het aanvraagproces werkt. Dat kan jou als ondernemer een hoop uitzoekwerk en tijd besparen.