Financieel Goed Geregeld

Regel uw financiën goed

Jaarrekening opstellen: bijzonderheden en kosten

deze pagina over jaarrekening opstellen

Bij een jaarrekening opstellen gaat het over een overzicht van de uitgaven en inkomsten van het afgelopen jaar. Je kunt zo’n jaarrekening laten opstellen door een boekhouder. Lees hieronder over de bijzonderheden en kosten die hierbij komen kijken. 

Hoe wordt een jaarrekening opgesteld?

Hoe wordt een jaarrekening opgesteld? Het opstellen van een jaarrekening wordt gedaan in verschillende stappen. Allereerst worden de financiële gegevens verzameld, waaronder balansgegevens, winst- en verliesrekening, kasstroomoverzicht en eventuele bijbehorende documentatie, zoals facturen en bankafschriften. Vervolgens worden deze gegevens geordend en geanalyseerd. De volgende stap is het opstellen van de financiële overzichten. Deze overzichten tonen de inkomsten en uitgaven van het afgelopen jaar.  Ten slotte wordt de jaarrekening gecontroleerd. 

Je kunt er voor kiezen de jaarrekening zelf op te stellen, maar er zitten veel voordelen aan het inschakelen van een boekhouder. Vaak heeft een boekhouder veel ervaring en weet hij of zij precies hoe deze taak het beste aangepakt kan worden. Daarnaast is de jaarrekening een belangrijk onderdeel van de boekhouding die op de juiste manier opgesteld moet worden. 

deze pagina over jaarrekening opstellen

Jaarrekening opstellen: de kosten

De kosten van een jaarrekening opstellen verschilt per bedrijf volgens deze pagina over jaarrekening opstellen. Zo betaal je voor een Zzp’er minder dan voor een bv. Ook binnen bv’s is er een verschil. Een kleine bv kost bijvoorbeeld minder dan een grote bv. Voor een Zzp’er betaal je vaak tussen de € 450,- tot € 650,-, terwijl je voor een kleine bv al tussen de € 500,- en de € 750,- betaald. Voor een grote bv zijn de kosten al snel € 900,- tot € 1250,-

Ook de ervaring van de boekhouder zal een rol spelen. Wanneer je te maken hebt met een boekhouder die veel ervaring heeft, zal de prijs hoger uitvallen dan wanneer je een onervaren boekhouder inschakelt. Hoeveel je uiteindelijk echt zult moeten bepalen is afhankelijk van de grootte van de klus en de specifieke vakman.