Financieel Goed Geregeld

Regel uw financiën goed

Hoe zit de goudprijs in elkaar?

goudprijs

De goudprijs verandert voortdurend. Dit komt omdat het altijd over de hele wereld wordt verhandeld. De waarde van goud is voor het grootste deel stabiel, maar kan ook veranderen met de rest van de wereld. Gebaseerd op een grafiek die per dag verandert, was de prijs van goud tussen 1 juli en 20 juli enorm gedaald; het was gedaald van $ 1.800 naar $ 1.700. Zoals te zien is, is de prijs relatief stabiel, maar kan deze enigszins fluctueren als de wereldmarkt verandert.

goudprijs

De herkomst van goud

Goud is een van de meest waardevolle elementen die we in de wereld hebben, maar waar kunnen we het vinden? Er wordt gezegd dat het bestond toen de wereld voor het eerst begon te bestaan; het werd gevormd toen twee neutronensterren waren gebotst. Tegenwoordig verzamelen we goud door het te ontginnen; daar is wereldwijd behoefte aan. In 2016 nam China de leiding als de grootste goudproducent ter wereld, met maar liefst 14%. Andere landen in de lijst met topproducenten zijn Rusland, Australië, de VS en Canada. Sindsdien zijn er veel manieren geweest om goud te gebruiken en veel manieren om erin te investeren. De belangrijkste vraag die beleggers zich stellen is echter: is de goudprijs veilig, of is het onbetrouwbaar zoals crypto?

Is het veilig?

Er is altijd grote belangstelling geweest voor de prijs van goud. Het is gekroond als een stabiele manier om rijkdom te tonen, omdat de prijs relatief constant is. Het is mogelijk om valuta’s zoals euro’s en dollars in goud om te wisselen en kan vanwege de stabiele waarde eerder worden gezien als een methode om rijkdom te beschermen tijdens een economische crisis. Een voorbeeld van deze waardestabiliteit is te zien in 2020; ondanks dat COVID-19 de aandelenmarkt deed crashen, bleef goud relatief stabiel en slaagde het er zelfs in om zijn weg terug te vinden van een licht dalende waarde. Dit maakt het vrij veilig om in te investeren.