Financieel Goed Geregeld

Regel uw financiën goed

De wft PE verder toegelicht

Als jij werkzaam bent in de financiële sector en als je financieel professional bent met een adviserende rol, dan heb je een wft PE diploma nodig. Deze afkorting staat voor wet financieel toezicht – Permanente Educatie en bestaat dus uit twee onderdelen. De wet is er om er zorg voor te dragen dat niet iedereen zomaar financieel professional kan worden. Het is daardoor een beschermd beroep en voor de consument een bewijs van vakbekwaamheid. Het PE gedeelte betekent dat je ook nadat je je diploma gehaald hebt nog aan scholing moet blijven werken. Kun je dat niet bewijzen met punten, dan wordt je kwalificatie ingetrokken en mag je je werk niet meer doen.

De wft PE en je verplichtingen

Elke adviserende medewerker in de financiële sector moet een geldig wft diploma kunnen laten zien. Consumenten kunnen daar ook om vragen. Dit staat beter bekend als de diplomaplicht. Heb je het wft diploma, dan heb je je beroepskwalificatie gehaald en mag je je werk uitvoeren. Vanaf het moment dat je aan je diplomaplicht hebt voldaan, krijg je te maken met je onderhoudsplicht. Dat betekent dat je verplicht bent om je diploma actueel te houden en je wft PE opnieuw moet doen. Als laatste is er ook de permanent actueel plicht. Dat houdt in dat je moet aan kunnen tonen dat je jezelf bijschoolt, op de hoogte bent van alle laatste ontwikkelingen en dat je je daarop ook laat testen. Daarvoor is er een permanent actueel certificaat.

De 9 modules van de cursus

De wft PE cursus bestaat uit 9 modules. Deze zijn zo samengesteld dat ze voor iedere rol in de sector toepasselijk zijn. Door meerdere modules van de wft PE te halen mag je op meerdere financiële gebieden adviseren. De 9 modules zijn: PE basis, PE Zorg, PE Consumptief Krediet, PE Schade Particulier, PE Schade Zakelijk, PE Inkomen, PE Vermogen, PE Hypothecair Krediet en PE Pensioen. Iedereen doet de basismodule en vult deze aan met de modules die voor hen relevant zijn. Stel je doet de wft PE module Hypothecair Krediet, dan mag je mensen adviseren over hypotheken. Deze modules fungeren ook als beroepskwalificaties, dus als je de PE Hypothecair Krediet module niet hebt gehaald, maar wel de basismodule en de PE Inkomen module, dan mag je nog steeds niet adviseren over hypotheken.

Lindenhaeghe | Ontdek, Ontwikkel, Ontplooi.

Voordeel voor jou en je klanten

Ben jij financieel adviseur, dan levert deze wet voordeel op zowel voor jou als voor je klanten. De wft PE is een wettelijke verplichting waarmee de kwaliteit in de financiële sector wordt gewaarborgd. Dat betekent dat jij concurreert met andere specialisten die het diploma ook gehaald hebben en dus de nodige kennis hebben. Er zijn geen ‘oplichters’ die ongeschoold zijn, lage prijzen vragen en voor onvrede zorgen onder je klanten. Voor je klant is het natuurlijk erg fijn dat een beroepskwalificatie en wft PE diploma verplicht is. Zij weten dan zeker dat ze niet met oplichters te maken hebben, maar met een echte specialist.