Beleggen in CFD’s: wat is het en hoe werkt het?
Beleggen in CFD’s is populairder dan ooit. Via verschillende apps als Bux X, DEGIRO en Plus500 is het bovendien super gemakkelijk geworden. Maar wat is een CFD nou precies en wat is het verschil met beleggen in aandelen zoals we dat traditioneel kennen? In dit artikel vertel ik je er meer over. Denk je erover na om te beginnen met beleggen? Lees dan vooral verder!
Beleggen in CFD’s
CFD staat voor Contract for Difference. Wanneer je handelt in een CFD, speculeer je op de marktprijs. Je krijgt daarbij de onderliggende waarde niet in je bezit, zoals bij beleggen in aandelen wel het geval is. Dat is dan ook gelijk het grote onderlinge verschil. Je kunt ervoor kiezen om ‘long’ of ‘short’ te gaan. Door long te gaan, zet je erop in dat de waarde van het aandeel stijgt. Als je short gaat, zet je in op een daling van de marktprijs. Bij beleggen in CFD’s kun je gebruikmaken van een zogenaamde hefboomfunctie. Door de hefboomwerking van CFD’s wordt het koersrisico versterkt. Hierdoor kunnen zowel winsten als verliezen extra hard gaan. Door gebruik te maken van de hefboomfunctie kun je dus snel geld verdienen, maar je kunt het ook snel verliezen. De onderliggende waarde van een CDF kan van alles zijn, zoals een aandeel, een beursindex of een vreemde valuta.
Maak gebruik van de kennis van professionals
Beurskoersen zijn – zeker op korte termijn – lastig te voorspellen, maar je kunt er enorm je voordeel mee doen door gebruik te maken van de kennis van professionals binnen de beleggingswereld. Dit is zeker aan te raden als beleggen relatief nieuw voor je is. Tips en inzichten op het gebied van beleggen worden tegenwoordig overal gedeeld (denk aan Youtube-kanalen en accounts op social media), maar gezien het risico dat kan kleven aan beleggen is het slim om niet zomaar van alles aan te nemen. Er bestaan verschillende platforms, zoals www.beursgenoten.nl, waar expertise wordt gedeeld en waar geregeld interessante beurstips worden verstrekt door professionals en kenners die hun strepen in de beleggingswereld reeds hebben verdiend.