Alpha versus Beta in beleggen
De wereld van beleggen zit vol met vaktaal. Dat is niet gek, want men wil hele complexe materie zo snel mogelijk communiceren naar elkaar. Want tijd is geld, en dat is zeker het geval in de beurshandel, waar flitshandelaren met secondenwerk miljoenen kunnen verdienen.
Een onderdeel van complexe materie dat in één term wordt gegoten is de Alpha en Beta. Wat houden deze termen precies in, en wat kun je ervan leren?
De Alpha
De Alpha beschrijft hoe goed je belegging presteert ten opzichte van een bepaalde benchmark. Stel dat je bijvoorbeeld aandelen bezit van een bedrijf in de schroothandel. Als je het rendement wil weten van je investering in dit bedrijf, trek je de beginwaarde van de eindwaarde af. Vergeet overigens niet om dividend en inflatie mee te rekenen!
Na je berekening kom je op een jaarlijks rendement van 11% uit. Dan vergelijk je het met de AEX. Dit is de belangrijkste Nederlandse beursindex. Deze index geeft weer wat de koersontwikkeling van de 25 grootste aandelen is. Al deze aandelen staan genoteerd aan de Amsterdamse beurs voor effecten.
Laten we stellen dat de AEX in dat jaar een rendement van 9% heeft behaald. Dan is de alpha +3, omdat je aandelen drie procentpunten beter presteerden dan de benchmark, in dit geval de AEX.
Een hogere Alpha
Natuurlijk is iedereen op zoek om het beter dan de markt te doen. Maar om het beter te doen, moet je vaak ook meer risico durven nemen. En dat is niet iets wat iedereen wil doen.
Een manier waarmee beleggers hun alpha proberen te verhogen is door aandelen uit te lenen, lees dit artikel eens over securities lending. In ruil voor het uitlenen van deze aandelen verdient men rente. Maar ook hier geldt weer, hoe meer je eruit wil halen, hoe meer risico je zult moeten lopen.
Beta
Beta beschrijft hoe volatiel je beleggingen zijn in vergelijking met de benchmark. Laten we de AEX weer als benchmark nemen. Als we een mandje van aandelen in bezit hebben en deze hebben een Beta van exact 1, dan is je investering precies even volatiel als de benchmark.
En wat nou als je beleggingen in je schroothoop bedrijfje veel rustiger varen dan de hele gekte op de markt? Dan is je Beta lager dan 1. Doorgaans proberen beleggers hun portefeuille een Beta te geven die beheersbaar is. Dit hoeft niet altijd zo laag mogelijk te zijn. Je kunt namelijk risico’s willen nemen en een hogere Beta accepteren.
Wat het betekent
De Alpha vertelt je iets over hoe renderend je investering is. Is het hoger, dan kun je met trots stellen dat jij in dat jaar de markt hebt verslagen. De Beta vertelt je iets over hoe volatiel je aandelen in je portefeuille in dat jaar waren. Als het gaat om beleggen, streven portefeuillebeheerders ernaar om de Alpha te verhogen en om Beta beheersbaar te houden.