Financieel Goed Geregeld

Regel uw financiën goed

Waarom moet je oude polissen zoeken?

Oude polissen zoeken klinkt nogal onnodig: als je weet bij wie je nu verzekerd bent, is er toch niets aan de hand? Er zijn echter verzekeringen die heel lang doorlopen. Denk aan je pensioen, of een uitvaartverzekering. De verzekeringswereld is een grote en staat bovendien nooit stil. Je hebt vast wel eens gehoord dat er fusies zijn binnen de verzekeringswereld. Of dat verzekering X onderdeel is van de verzekeringsgroep Y. Zo kan het overzicht van bij wie je verzekerd bent op de lange termijn nogal eens kwijtraken. Want toen je de polis afsloot, deed je dat bij het bedrijf A, dat nu niet meer bestaat, terwijl de verzekering zelf nog wel doorloopt. Voor je administratie is het dan prettig om een oude polis terug te kunnen zoeken. 

Waar kan je oude polissen zoeken?

Oude polissen zoeken kan nogal wat tijd in beslag nemen. Denk aan administratieve zaken als je (oude) polisnummer achterhalen. Maar om bij het begin te beginnen: je zal wel eerst moeten weten bij welke verzekeraar je de polis hebt afgesloten en onder welke naam die nu staat. Gelukkig zijn er op internet inmiddels een aantal websites te vinden die een overzicht bieden van de oude verzekeraars door wie ze in de loop der tijd zijn overgenomen. Dat maakt je zoektocht al wat eenvoudiger. Zo kun je voor de uitvaartverzekering bijvoorbeeld terecht bij De Nederlandsche Bank  (DNB). 

Oude polissen zoeken van een overledene

Oude polissen zoeken van een overledene is een stuk lastiger. Als je dat moet doen, heb je waarschijnlijk op dat moment je hoofd vol met andere dingen die je ook nog moet regelen, om over de rouw nog maar niet te spreken. Dan is het vervelend als je de uitvaartpolis ook nog eens moet gaan achterhalen. Maar gelukkig zijn ook voor deze verzekeringen dus lijstjes te vinden op het internet. Je kan ook de bankafschriften van de overledenen controleren. De kans is aannemelijk dat je een afschrift ziet staan van de maandelijkse premie van de uitvaartverzekering. Dan is het een kwestie van kijken uit naam van welke verzekeraar dat bedrag is afgeschreven. 

Oude polissen zoeken: de assurantieadviseur kan het ook proberen

Als oude polissen zoeken via een bankafschrift geen resultaat oplevert, kan je ook kijken of de overledene een assurantieadviseur (verzekeringsadviseur) heeft gehad. Die kan meestal ook het een en ander in de administratie nagaan die jij niet kan zien. Zo kan de speurtocht naar oude polissen vaak alsnog worden beëindigd. 

Lees meer over dit onderwerp op de site van Uitvaartverzekeringwijzer.