Financieel Goed Geregeld

Regel uw financiën goed

Je eerste huis kopen

Veel starters die gaan samenwonen willen graag een eerste eigen huis aanschaffen. Maar in de afgelopen jaren is de woningmarkt in Nederland flink toegenomen en de meeste huizen zijn best wel duur. De verwachting is dat in de komende jaren de kosten op de woningmarkt nog zullen toenemen. Dit betekent dus dat een huis aanschaffen wel nog een goede investering is. Wanneer je je goed voorbereid kun je investeren in een eerste huis. In dit artikel bespreken we de beste manieren om je voor te bereiden op de koop van een eerste huis.

Vermijd studieschulden

Tegenwoordig is het steeds moeilijker te voorkomen voor studenten om geen studieschuld op te bouwen. Sinds de basisbeurs is afgeschaft hebben de meeste studenten geen keuze om een studieschuld op te bouwen. In Nederland is het grote voordeel dat een studieschuld bijna nul procent rente heeft. Maar tegelijkertijd is de realiteit ook dat het moeilijker wordt om een hypotheek af te sluiten wanneer je een grote studieschuld hebt. Voor jonge starters die een eerste huis proberen te kopen is het dus verstandig om te proberen een studieschuld te vermijden. Studeer dus zo snel mogelijk af en daarnaast is het ook verstandig om tijdens je studie al een bijbaan te hebben. Op deze manier kom je zonder grote schulden van je studie af en kun je eerder beginnen met sparen voor een aanbetaling op een huis.

Sparen

Hoe groter het deel is van het huis dat je in een keer kunt betalen hoe beter. Wanneer je op tijd begint met sparen zul je een groter deel van je eerste huis in een klap kunnen betalen en zul je dus een minder grote hypotheek hoeven afsluiten. Dit scheelt ook weer rentebetalingen. Een goede tip om veel geld te sparen is door eerst je spaargeld weg te zetten en daarna een budget te maken voor de komende maand. Op deze manier spaar je eerst en gebruik je de rest voor leven in plaats van andersom. Als je klaar bent met sparen en je leningen afbetalen dan kun je naar hypotheekrente.nl gaan om uit te vogelen, hoeveel kan ik lenen?

Neem een aankoop makelaar in de hand

Wanneer je op zoek gaat om een woning te kopen is het verstandig om een expert in de hand te nemen. Je wilt natuurlijk niet alleen een woning hebben die je mooi vindt, maar ook een woning op een goede en leuke locatie die waarschijnlijk in de komende jaren in waarde zal stijgen. Wanneer je een eerste huis koopt is de kans groot dat je na een aantal jaar naar een groter huis wilt. Als je die stap wilt maken is het dan natuurlijk ontzettend fijn om je oude huis met winst te kunnen verkopen.