Hypotheek oversluiten? Waarom en wanneer?
Een hypotheek oversluiten kan behoorlijk wat voeten in de aarde hebben. Daarom laten veel mensen hun lening gedurende de hele looptijd bij dezelfde geldverstrekker lopen. Toch zien we de laatste jaren dat steeds meer mensen hun hypotheek oversluiten naar een andere bank. Hierdoor twijfel je mogelijk ook wel of dit iets voor jou is. Voordat je de knoop doorhakt, wil je ongetwijfeld weten of dit interessant is of juist niet. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk waarom en wanneer het interessant is om jouw hypotheek over te sluiten.
Redenen om jouw hypotheek over te sluiten
Niet iedereen ziet in wat het nut is van het oversluiten van een hypotheek. Geldt dit ook voor jou? Dan besluit je mogelijk om de lening lekker bij dezelfde geldverstrekker te laten staan. Zonde, want je kunt flink wat geld besparen door jouw hypotheek bij een andere partij onder te brengen. Dit is dan ook de voornaamste reden dat steeds meer mensen hun lening oversluiten. Als je jouw hypotheek tegen een hoge rente hebt afgesloten, kan de besparing namelijk al snel oplopen tot een paar duizend euro.
Ondanks dat de meeste mensen hun hypotheek oversluiten uit financieel oogpunt, zijn er nog andere redenen om dit te doen. De voorwaarden kunnen namelijk ook een reden zijn om jouw lening elders onder te brengen. Mogelijk hanteert een andere geldverstrekker wel aanzienlijk soepelere voorwaarden met betrekking tot een hypotheek. Ga hier overigens nooit klakkeloos vanuit, maar zoek eerst uit of dit inderdaad het geval is. Vergeet niet naar de kleine lettertjes te kijken. In dat geval voorkom je namelijk dat je in een later stadium voor verrassingen komt te staan.
Oversluiten bij een lagere rentestand
Heb je een jaar of tien geleden een hypotheek afgesloten om de aankoop van jouw woning te financieren? Dan betaal je mogelijk een flink percentage rente over het geleende bedrag. Dit maakt dat jouw hypotheek onderaan de streep behoorlijk duur kan zijn. Doordat de rentestand de laatste jaren steeds verder gedaald is, ben je een stuk goedkoper uit als je op dit moment een lening afsluit. Omdat de rente over jouw hele hypotheek berekend wordt, kun je flink besparen bij een lagere rentestand. Liggen de rentepercentages niet bijzonder ver uit elkaar? Dan is een hypotheek herfinancieren over het algemeen niet bijzonder interessant. Sterker nog, het kan je zelfs alleen maar geld kosten.
Bereken of en hoeveel geld oversluiten jou kost
Hierboven haalden we al kort aan dat een hypotheek herfinancieren je geld kan kosten. Helaas zien veel mensen dit niet in. Daarom lichten we hier toe hoe dit precies zit. Bij het afsluiten van een hypotheek spreek je een rentevaste periode af met jouw geldverstrekker. Vaak is dit een periode van 10, 20 of 30 jaar. Gedurende deze periode betaal je een vaste rente, waardoor je weet waar je aan toe bent. Sluit je jouw hypotheek over voordat de rentevaste periode ten einde is? Dan legt een geldverstrekker jou een boete op.
De hoogte van deze boete hangt voornamelijk af van de resterende lengte van de rentevaste periode. Hoe langer deze periode is, des te hoger de boete uitvalt. De boete betekent overigens niet dat oversluiten bij voorbaat niet interessant is. Bespaar je onderaan de streep meer door de lagere rente dan de hoogte van het boetebedrag? Dan is oversluiten interessant. Kijk daarom altijd naar het totaalplaatje voordat je de knoop doorhakt. Je kunt eventueel de hulp van een hypotheekadviseur inschakelen als je er zelf niet uitkomt.