Financieel Goed Geregeld

Regel uw financiën goed

Hypotheek aanvragen voor ZZP is tegenwoordig zeker mogelijk

hypotheek voor ZZP

Een hypotheek voor ZZP kan soms lastig te krijgen zijn. Tegenwoordig is dit gelukkig wel een stuk makkelijker dan vroeger. Het krijgen van een hypotheek is lang moeilijk geweest voor beginnende ondernemers, maar de laatste jaren is het ook mogelijk als je minder dan drie jaar een bedrijf hebt. Hier volgt een overzicht van de voorwaarden waaronder je als beginnende ondernemer een hypotheek kunt krijgen en de mogelijkheden die banken bieden.

Hypotheek voor ZZP en financiële situatie

In de eerste paar jaar als ondernemer ga je waarschijnlijk veel investeren en minder verdienen dan in latere jaren. Voorheen waren hypotheekverstrekkers niet zo happig om hypotheken aan te bieden aan ondernemers, omdat ze eerst drie achtereenvolgende positieve jaren van financiële prestaties wilden zien. Omdat u als kersverse ondernemer moet kunnen aantonen dat uw onderneming nu en in de toekomst geld oplevert, is het aanvragen van een hypotheek soms moeilijk. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan u helpen voordat u begint met zoeken.

De verschillende keuzes en aanbieders

Ondernemers hebben verschillende keuzes, afhankelijk van de geldverstrekker. Het kan zijn dat een hypotheekverstrekker uw volledige toetsinkomen niet meeneemt als u minder dan drie jaar onderneemt. In de huidige markt is het gunstiger om van tevoren te weten wat u kunt uitgeven. Zo krijg je makkelijker een hypotheek voor ZZP. Bovendien hebben huizenkopers de neiging om te veel te bieden, dus is het verstandiger om te kijken naar huizen in een iets lagere prijsklasse. Het wordt toch aangeraden om met een onafhankelijke hypotheekadviseur te praten voordat je op zoek gaat naar een hypotheek. Per aanbieder kunnen de mogelijkheden erg verschillen.

Inkomensverklaring aanvragen

Een hypotheekverstrekker heeft gewoonlijk een inkomensverklaring nodig. Je kunt deze verkrijgen bij een gespecialiseerd bedrijf. Het is belangrijk te onthouden dat sommige banken uitsluitend werken met door hen geselecteerde bureaus. Een inkomensverklaring die door een bureau wordt opgesteld, is gebaseerd op uw jaarlijkse financiële administratie, uw aangiften inkomstenbelasting en andere informatie. Het kan voordelig zijn als u het werk dat u nu doet in het verleden als freelancer voor een baas hebt gedaan als u nog maar minder dan drie jaar in zaken bent. Zij mogen dan eerdere inkomsten uit loondienst meetellen. Voor een NHG-hypotheek mag je inkomensverklaring niet meer dan zes maanden oud zijn. De geldigheidsduur voor andere hypotheken verschilt per aanbieder.

Hypotheek en het NHG

Je kunt als ondernemer een hypotheek afsluiten met NHG. Je weet dan zeker je voldoet aan de normen van het NIBUD. Bovendien ben je verzekerd als je het niet kunt betalen door werkloosheid, het verbreken van je relatie of het verlies van je partner. Je kunt een lening met NHG krijgen als je minstens een jaar zelfstandig ondernemer bent. Veel bankkredietverstrekkers bieden gunstigere voorwaarden als u een lening met NHG afsluit. Zij tellen bijvoorbeeld 100% van uw toetsingsinkomen mee in uw maximale leenbedrag. Je hebt misschien maar één jaarrekening nodig, in plaats van drie. Voor het verkrijgen van een NHG-hypotheek moet je een inkomensverklaring overleggen met één van de door NHG aangewezen partijen.

Tip: FinaForte