De rechten en plichten bij het verbouwen van je huis
In de eerste plaat moet je kijken naar de omgeving van je eigen huis. Je kunt namelijk niet zomaar iedere verbouwing aan je huis ondernemen, daar zijn regels en wetten die je beslist op moet volgen.
Om een klein voorbeeld te geven, waarom hebben de meeste huizen in Nederland geen terras voor het huis, maar wel een terras in de achtertuin? De meeste gemeentes in Nederland hebben duidelijke afspraken gemaakt over hoe de straten en wegen er uit moeten zien, dus ook hoe de gevels daarin moeten passen.
Een verbouwing waarbij de voorgevel verandert, daarvoor zul je niet zo makkelijk een omgevingsvergunning krijgen en geld lenen voor een verbouwing zonder vergunning is zo goed als onmogelijk. In veel gemeentes in ons land is het zelfs geen goed idee de kleur van de voordeur te veranderen. Er zijn maar een beperkt aantal kleuren die geaccepteerd worden.
Een verbouwing is makkelijker wanneer er sprake is van een verbetering
Als de muur van de gevel dreigt om te gaan vallen kun je in de meeste gevallen makkelijk een vergunning krijgen voor de verbouwing, voor die verbouwing om precies te zijn.
Het feit dat het hier gaat om een structurele verbetering, samen met het gegeven dat de gemeente verantwoordelijk gesteld kan worden als er iets gebeurt door gebrek aan onderhoud, zorgt er voor dat je de papieren binnen een paar weken in huis hebt. Ook geld lenen verbouwing is makkelijke, omdat de gemeente je zelfs kan verzoeken de verbouwing te laten doen.
Daarbij komt een belangrijk gegeven naar voren
Voor iedere verbouwing aan je eigen woning moet je altijd een architect aanstellen. Die weet namelijk niet alleen veel over het ontwerpen van gebouwen. Hij kent ook en vooral de wetten en regels die gelden binnen je gemeente, meer nog dan de ambtenaar op het gemeentehuis.
De beste manier om er voor te zorgen dat je voldoet aan alle rechten en plichten die naar voren kunnen komen bij het verbouwen van een huis is eerst eens met een architect gaan praten.